In de pers

22/10 start campagne rij- en rusttijden

Gepost op 21 oktober 2013 | Door : | Categorie : In de pers |

Morgenvroeg actie ACV Openbare Diensten ‘redjerijtijd’ in Hasselt

 

Chauffeurs in het stad- en streekvervoer geven aan dat ze steeds minder tijd hebben om een pauze te nemen. Een snelle hap tegen de hongerklop, een sanitaire stop onderweg, even bekomen van een hectische rit aan het stuur van een volle bus of tram,…Na enkele uren rijtijd is dit absoluut noodzakelijk. In andere vervoerssectoren zijn er wettelijk vastgelegde regels die bepalen wanneer een chauffeur in rustpauze móet gaan. Wanneer men in stad of streek reizigers vervoert die ook afhangen van het ‘op tijd rijden’ van hun bus of tram, wordt dit veel moeilijker.

 

Morgenochtend vanaf 7u zal ACV Openbare Diensten met een grote groep chauffeurs deze problematiek in de schijnwerpers zetten aan het station van Hasselt. Daar zal een grote concentratie van chauffeurs de tijd nemen om een koffie te drinken, iets te eten, naar het toilet te gaan, of gewoon even te bekomen van een rit. We hopen zo een brede bekendheid geven aan deze actie. In de maanden die komen zullen we onze affiches en flyers verspreiden in stelplaatsen, busbedrijven en bussen in Vlaanderen en Brussel. Wij hopen op een grote respons.  Het is immers de bedoeling dat deze actie het startschot betekent van een reeks lokale initiatieven om de situatie te verbeteren.

 

Praktisch

Aan de busstopplaats (Mgr. Broekxplein) wordt een grote banner gehangen. We creëren ook een fictieve bushalte. Een halte waar chauffeurs deze keer wel een pauze kunnen nemen. Op deze plaats vinden de chauffeurs een aantal rustbanken, een schoon toilet, iets om te eten, kranten,…

Boodschap

Ter plekke kunnen onze chauffeurs getuigen over de gevolgen van te krappe theoretische dienstregelingen en het gebrek aan rusttijd. Ook worden flyers  uitgedeeld aan reizigers tijdens de ochtendspits. De reiziger is immers de voornaamste belanghebbende van een chauffeur die voldoende pauze kan nemen tijdens zijn dienst.  Bedoeling is dat via www.redjerijtijd.be zowel chauffeurs als reizigers hun insteek geven. Naast realistischere dienstregelingen, is betere doorstroming ten voordele van het openbaar vervoer volgens ons de belangrijkste piste ter verbetering van de situatie.