Berichten

Nieuwe tarieven De Lijn

Gepost op 13 november 2014 | Door : | Categorie : Berichten |

Nieuwe tarieven De Lijn

– 65-plussers betalen 50 euro voor jaarabonnement –

Mechelen, 12 november 2014 – De raad van bestuur van De Lijn heeft het voorstel voor  nieuwe tarieven aan de Vlaamse regering goedgekeurd. In dat voorstel wordt een rit met een bus of tram van De Lijn duurder op 1 februari 2015. 65-plussers betalen voortaan 50 euro voor een jaarabonnement. Daarnaast komt er een eenvoudiger tariefsysteem: gebruikers van biljetten, Lijnkaarten en sms-tickets betalen voor een uur rijden in plaats van voor het aantal doorlopen zones. De volgende stap is de goedkeuring van de tarieven door de Vlaamse regering. Directeur-generaal Roger Kesteloot: 

‘Besparen is nooit aangenaam. Een groot deel van de besparingen willen we realiseren via een tariefaanpassing met oog voor de sociaal zwakkeren. Voortaan zijn er ook veel minder tarieven en betaal je voor 60 minuten in plaats van per zone. Dat is veel transparanter en eenvoudiger dan nu. De besparingen zijn geen afbouw: we blijven investeren in moderne voertuigen en nieuwe tramlijnen in elke provincie. Daarnaast voorziet de Vlaamse regering 17 miljoen om de doorstroming te verbeteren en te zorgen voor stiptere bussen en trams.’

 

Geen gratis meer

Gratis meerijden kan niet meer, behalve voor personen met een handicap. 65-plussers, kinderen van 6 tot en met 11 jaar en de rechthebbenden op een sociaal tarief hebben een laaggeprijsd jaarabonnement.

 

Abonnementen blijven goedkoop

De abonnementen Buzzy Pazz en Omnipas blijven de goedkoopste van België en omgeving. Een Buzzy Pazz (abonnement voor 12 tot en met 24 jaar) voor een jaar kost voortaan 195 euro voor het eerste kind, of 1 euro per schooldag. De Buzzy Pazz is ook geldig tijdens het weekend en schoolvakanties. De tweede Buzzy Pazz is 20 procent goedkoper, vanaf het derde kind kost een Buzzy Pazz 50 euro.

 

Een Omnipas (25-64 jaar) zal 294 euro per jaar kosten. Met 0,81 per dag euro blijft de Omnipas spotgoedkoop tegenover veel alternatieven.

 

Sociale correctie voor abonnementen

Mensen die in aanmerking komen voor een verhoogde  tegemoetkoming (VT) hebben een jaarabonnement voor 50 euro. Mensen met een vervoergarantie (VG) betalen 40 euro. Ongeveer 150 000 van de 470 000 abonnees kunnen genieten van deze tarieven.

 

Tijdstarief vervangt zonesysteem

Omdat het huidige zonetarief achterhaald is en te ingewikkeld voor de reizigers, verdwijnt het systeem van korte (1-2 zones) en lange ritten (3 zones en meer). Voortaan betalen reizigers voor 60 minuten rijden, in plaats van voor het aantal zones dat ze willen doorkruisen. Een reiziger mag tijdens dat uur onbeperkt overstappen. Met een biljet of rittenkaart mag hij na dat uur niet meer overstappen, maar kan hij wel zijn rit afmaken.

 

Minder vervoerbewijzen

Ook het aantal varianten van vervoerbewijzen vermindert. Er komen drie tarieven voor losse vervoerbewijzen: een biljet, een sms-ticket en een rittenkaart. Dat vervangt de tien varianten van vandaag, die verschillen volgens aantal zones en verkoopskanaal. Een biljet voor een enkele rit kost voortaan 3 euro, een sms-ticket 1,80 euro (+ 0,15 euro voor de aanvraag-sms) en met een Lijnkaart betaal je 1,40 euro.

 

Senioren rijden gratis tot en met 31 augustus 2015

65-plussers kunnen tot en met 31 augustus 2015 gratis met De Lijn blijven rijden. Vanaf 1 september 2015 moeten ze betalen voor hun rit. Ze kunnen een jaarabonnement van 50 euro nemen, of een Lijnkaart, sms-ticket of biljet gebruiken. Voor senioren die op een jaar tijd 17 keer heen en terug reizen met de bus of tram, is een jaarabonnement het voordeligst.

 

### einde persbericht ###

Achtergrondinformatie: nieuwe tarieven vanaf 1 februari 2015

Abonnementen Buzzy Pazz12-24 jaar Omnipas25-64 jaar 65+ VT / VG
1 maand 25 38
3 maanden 71 107
1 jaar 195 294 50 50 (VT) / € 40 (VG)

 

De tweede Buzzy Pazz in een gezin kost 156 euro, de derde en alle volgende 50 euro.

 

VT: verhoogde tegemoetkoming. Dit zijn bv. mensen met erg hoge medische kosten.

VG: vervoergarantie. Dit gaat vooral om leefloners.

 

Biljet (enkele rit) € 3,00
Sms-ticket (enkele rit) € 1,80
Lijnkaart (ritprijs) € 1,4

 

 

 

 

 

____________________________________________________