In de pers

De Lijn – Hogere tarieven en afschaffing gratis vervoer voor 65-plussers bespreekbaar

Gepost op 23 januari 2013 | Door : | Categorie : In de pers |

BRUSSEL 23/01 (BELGA) = Om de ontvangsten bij De Lijn te verhogen, is het voor de christelijke vakbond ACV bespreekbaar om de tarieven te verhogen bovenop de index en om het gratis vervoer voor 65-plussers, mits sociale correcties, af te schaffen. Dat heeft Jan Coolbrandt, nationaal secretaris ACV-Openbare Diensten, aan Belga gezegd. Vorige week trok ACOD-topman Karel Stessens aan de alarmbel. De Vlaamse regering moest volgens hem dringend knopen doorhakken rond het verwachte inkomstenplan bij De Lijn. Hoe langer de regering wacht, hoe moeilijker het voor De Lijn wordt op bepaalde doelstellingen te halen. Stessens vreesde ook dat het personeel de dupe zou kunnen worden van de politieke besluiteloosheid. ACV-vakbondsman Jan Coolbrandt treedt Stessens bij. “Hoe langer men wacht, hoe precairder het wordt. Er moet dringend beslist worden”. Ook Coolbrandt wil niet weten van nieuwe besparingen bij het personeel. “Daar kan geen sprake van zijn. Het personeel mag geen derde keer de rekening betalen”. En ook verder snoeien in het aanbod is voor hem geen optie. Bevoegd minister Hilde Crevits heeft trouwens al laten verstaan dat ook zij dat niet ziet zitten. Er moet dus gekeken worden naar de ontvangstenzijde. “Naast de inkomsten uit de verstrengde controles op zwartrijden en de hogere reclame-inkomsten, is het voor ons bespreekbaar om de tarieven te verhogen bovenop de index en om het volledig gratis vervoer voor 65-plussers in vraag te stellen”, zegt Coolbrandt. Een extra verhoging van de tarieven ligt politiek moeilijk omdat het Vlaamse regeerakkoord enkel een aanpassing aan de index voorziet. “Maar met een gewone indexaanpassing van 2 procent komen we er niet. Er zijn ook kosten, zoals de brandstofkosten, die sterker stijgen dan de gezondheidsindex”, zegt Coolbrandt. Ook de derdebetalerssystemen en het “gratis verhaal” moeten volgens het ACV tegen het licht gehouden worden. Coolbrandt verwijst naar Brussel en Wallonië, waar men het gratis vervoer voor 65-plussers heeft teruggeschroefd (in Brussel zal vanaf mei bv. een bijdrage van 60 euro per jaar gevraagd worden, nvdr). “Dat is voor ons bespreekbaar, mits sociale correcties voor de sociaal meest kwetsbaren. Het mag ook niet zijn dat bijvoorbeeld gepensioneerden met een laag pensioen plots een hoge bijdrage moeten gaan betalen”, aldus Coolbrandt. Minister van Mobiliteit Hilde Crevits liet vrijdag al verstaan dat ze snel knopen wil doorhakken in het dossier. De CD&V-minister krijgt woensdag in het Vlaams Parlement een vraag over de kwestie.